COMBATEREA ROZATOARELOR

deratizarea” este un cuvant care provine de la numele stiintific al „sobolanului de casa”,RATTUS. A deratiza inseamna o ACTIUNE IN VEDEREA DISTRUGERII ACESTUIA.

Masurile intreprinse sunt complexe si diverse,in functie de tipul de rozatoare si de substantele chimice raticide.

Rozatoarele sunt animale mari cu o dentitie specializata pentru ros si cu o mare capacitate de adaptare, motiv pentru care sunt intalnite in cele mai diverse locuri.

  • Se hranesc cu produse vegetale si animale. Dezvolta preferinte pentru anumite alimente, de care trebuie sa se tina seama in actiunile de combatere.

  • Sunt precaute si evita alimentele / obiectele nou aparute.

  • O singura pereche adulta poate da nastere, intr-un an, la 5oo – 7oo de pui.

Actiunile de deratizare si masurile de stopare a inmultirii trebuie sa se faca periodic si chimic. Daca ele sunt intrerupte, se anuleaza si efectul de deratizare, permitandu-se inmultirea exponentiala a rozatoarelor.

Pagubele sunt si de ordin economic:consumul furajelor,deteriorarea constructiilor si a diferitelor tipuri de materiale (carton,piele,conducte,cabluri electrice etc).

Rozatoarele sunt extraordinar de periculoase deoarece pot imprastia agenti patogeni la animale si la oameni. Ele sunt in egala masura sursa de infectie si cale de transmitere.

Ele raspandesc 25 de agenti patogeni pentru om: tularemia, ciuma, salmonalozele, leptospiroza, sodoku (boala muscaturii de sobolan= spiriloza), turbarea, tifosul exantematic, febra recurenta, tricofitia, trichineloza etc.

Masurile de preventie constau in :

  1. Curatenia spatiilor si indepartarea resturilor alimentare.

  2. Fundatiile constructiilor sa fie din beton, care sa impiedice patrunderea rozatoarelor.

  3. Etanseizarea orificiilor.

  4. Capitonarea usilor cu tabla.

  5. Evitarea vegetatiilor pe pereti.

  6. Folosirea recipientelor inchise pentru depozitarea reziduurilor.

  7. Indepartarea ambalajelor care ar putea permite cuibarirea rozatoarelor.

Mijloacele de combatere a rozatoarelor sunt de trei feluri:

1. Mijloace mecanice pentru gospodariile particulare sau locurile unde populatia de rozatoare nu este numeroasa:

a. Capcane, curse asezate in serie pe spatiile de circulatie, la circa 40-50 de cm de galerie. Capcanele se lasa 2 – 3 zile nearmate pentru ca rozatoarele sa se obisnuiasca cu prezenta lor,dupa care se armeaza.

b. Inundarea cu apa sub presiune a galeriilor.

c. Introducerea aerului comprimat ( de la motocompresoare) in galerii. Efectul se vede, in mod deosebit, la puii care nu reusesc sa fuga.

2. Mijloace chimice care sunt cele mai eficiente si cel mai des utilizate.Substantele chimice se numesc RATICIDE sau RODENTICIDE (dupa denumirea ordinului caruia ii apartin rozatoarele,Rodentia). Raticidele sunt:

a. Substante raticide anorganice:  = acidul cianhidric, cianurile, bioxidul de sulf, fosfura de aluminiu, carbonatul de bariu etc. Acestea se folosesc si la deratizare si la dezinsectie. = Numai pentru deratizare sunt: fosforul, fosfura de zinc, anhidrida arsenioasa    ( soricioaica)

b. Substante organice, care pot fi de origine vegetala si de sinteza. De origine vegetala sunt: extractele din ceapa de mare ( Scilla maritima), cunoscute sub numele de Silmurin (boabe de grau im pregnate cu substanta toxica scilirozid, cu substanta cu atractie gustativa, cu un colorant albastru – verde si cu substanta protectiva impotriva mucegairii), stricnina (un alcaloid extras din substantele plantei exotice Strycnos nux vomica), poate fi folosita sub forma de momeli din boabe de cereale impregnate cu 0,5% substanta si colorate in rosu sau violet, pentru recunoastere.

c. Mijloace biologice care se bazeaza pe culturile microbiene si dusmanii naturali, rapitoarele care se hranesc cu rozatoare: ariciul, nevastuica, vulpea, dihorul de casa, cucuveaua bufnita etc.

Toate operatiunile se efectueaza cu aparatura si cu substante profesionale, manevrate de personal instruit si autorizat, din cadrul societatii noastre, EFFICIENT PEST CONTROL SRL

IMPORTANT!

Substantele folosite sunt avizate de Ministerul Sanatati.

Substantele nu sunt daunatoare nici pentru om, nici pentru animalele de companie.

Orice interventie se va efectua , numai dupa ce un expert in domeniu va vedea locul si va concepe un plan cu tratament specific.

Daca veti incheia un contract DDD anual, veti beneficiatia de preturi promotionale.